No ale to możesz mieć maksymalny zasięg 300km a jednocześnie bliskie stacje zasłonięte lub nie mające mocnej anteny. Weź sobie zrób tracerouta na serwisy używane w internecie i zobacz ile urządzeń po drodze retransmituje twoje pakiety. Też wielokilometrowe łącza tyle, że zwykle nie w pełni radiowe. Przykładowy ślad jaki sobie teraz zrobiłem to 9 przeskoków. 3-ci host jest 200km dalej ale za nim 6 kolejnych do docelowego serwisu. A Ty chcesz to zrobić w 3 przeskoki.
No więc nie dotrze, bo jak sobie ustawisz 'max 3 przeskoki' i wyślesz wiadomość to ona dotrze tylko do tych stacji, które nie wymagają więcej przeskoków. Tak w ogólności, bo ciężko powiedzieć co tam dokładnie zaimplementowane jest i czy wszystkie stacje dokładnie to samo implementują. Nie wiem co tam, 'ktoś' pisał, ale ja ostatnio o tym, że widziałem wiele świeżych stacji na liście które nie potwierdzały połączenia. Bo jak wyślesz wiadomość bezpośrednią to stacja docelowa potwierdza jej otrzymanie. Zaznacza Ci się ten 'ptaszek' na wiadomości. Jak nie zaznacza się to albo nie udało się przesłać potwierdzenia albo stacja do której pierwotną wiadomość kierowano w ogóle jej nie otrzymała a więc i potwierdzenia nie wysłała. I nie znaczenia czy kto tam coś odpisze czy nie odpisze. Tak samo można prześledzić trasę do stacji i zaczekać czy się ta trasa pojawi.Chyba nie rozumiesz jak to dziala, stacje wymieniaja miedzy soba informacje o polozeniu i routingu niezaleznie od tego czy ktos sie polaczy smartfonem czy nie, telemetria jest rozglaszana co minute, informacje o routingu rzadziej. Jesli z odleglej stacji nikt nie wyslal wiadomosci tekstowej, bedac w zasiegu, to nie bedzie wiadomosci odebranej tylko informacja o polozeniu i nawiazaniu lacznosci. Ktos tu pisal, ze widzi inne stacje ale nie ma informacji tekstowej, ta osoba nie rozumie jak to dziala. Zebys otrzymal informacje tekstowa to ktos musi ja napisac i wyslac a dotrze ona do tych stacji ktore akurat sa on line.
PS. Tak jeszcze przy okazji oglądałem https://lorastats.pl/ i jest tam odnośnik do 'warszawskiej społeczności' https://wiki.868.band/Home a w niej 'konfiguracja węzłów' w której można wyczytać:
co wyjaśnia nieco skąd biorą się pomysły na ustawianie 7Limit skoków:
ustaw wartość 5,
jeśli jesteś na skraju sieci (daleko od centrum Warszawy) to możesz tę wartość zwiększyć do 7,
jeśli konfigurujesz węzeł bezobsługowy (z którego nie będziesz wysyłać wiadomości) to proponujemy, żeby pozostawić wartość domyślną 3,
nieuzasadnione zwiększanie tej wartości może powodować niepotrzebne użycie pasma radiowego
A także:
A to ciPołączenie z MQTT sluży do przekazywania wiadomości z sieci radiowej do serwerów, które zbierają i wizualizują te informacje (np. map).
... tylko do map. Wszystko jasneChociaż technicznie jest to możliwe, mocno sugerujemy, żeby nie używać MQTT do łączenia oddalonych od siebie sieci radiowych.
No to może trzeba 'prawidłowo skonfigurować' cokolwiek to znaczy.Nieprawidłowa konfiguracja MQTT najczęściej powoduje zalanie sieci radiowej niepotrzebnymi wiadomościami oraz irytację innych użytkowników.