Warszawa i okolice

Awatar użytkownika
ioioio
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

Re: Warszawa i okolice

Post autor: ioioio »

StaCh47 pisze: 21 sierpnia 2025, 12:44 Ja mam ustawione we wszystkich na 3 HOP. A z jakich odleglosci mialem polaczenia bezposrednie z innymi stacjami? Najwiecej prawie 300km z samolotem.
No ale to możesz mieć maksymalny zasięg 300km a jednocześnie bliskie stacje zasłonięte lub nie mające mocnej anteny. Weź sobie zrób tracerouta na serwisy używane w internecie i zobacz ile urządzeń po drodze retransmituje twoje pakiety. Też wielokilometrowe łącza tyle, że zwykle nie w pełni radiowe. Przykładowy ślad jaki sobie teraz zrobiłem to 9 przeskoków. 3-ci host jest 200km dalej ale za nim 6 kolejnych do docelowego serwisu. A Ty chcesz to zrobić w 3 przeskoki.
Chyba nie rozumiesz jak to dziala, stacje wymieniaja miedzy soba informacje o polozeniu i routingu niezaleznie od tego czy ktos sie polaczy smartfonem czy nie, telemetria jest rozglaszana co minute, informacje o routingu rzadziej. Jesli z odleglej stacji nikt nie wyslal wiadomosci tekstowej, bedac w zasiegu, to nie bedzie wiadomosci odebranej tylko informacja o polozeniu i nawiazaniu lacznosci. Ktos tu pisal, ze widzi inne stacje ale nie ma informacji tekstowej, ta osoba nie rozumie jak to dziala. Zebys otrzymal informacje tekstowa to ktos musi ja napisac i wyslac a dotrze ona do tych stacji ktore akurat sa on line.
No więc nie dotrze, bo jak sobie ustawisz 'max 3 przeskoki' i wyślesz wiadomość to ona dotrze tylko do tych stacji, które nie wymagają więcej przeskoków. Tak w ogólności, bo ciężko powiedzieć co tam dokładnie zaimplementowane jest i czy wszystkie stacje dokładnie to samo implementują. Nie wiem co tam, 'ktoś' pisał, ale ja ostatnio o tym, że widziałem wiele świeżych stacji na liście które nie potwierdzały połączenia. Bo jak wyślesz wiadomość bezpośrednią to stacja docelowa potwierdza jej otrzymanie. Zaznacza Ci się ten 'ptaszek' na wiadomości. Jak nie zaznacza się to albo nie udało się przesłać potwierdzenia albo stacja do której pierwotną wiadomość kierowano w ogóle jej nie otrzymała a więc i potwierdzenia nie wysłała. I nie znaczenia czy kto tam coś odpisze czy nie odpisze. Tak samo można prześledzić trasę do stacji i zaczekać czy się ta trasa pojawi.

PS. Tak jeszcze przy okazji oglądałem https://lorastats.pl/ i jest tam odnośnik do 'warszawskiej społeczności' https://wiki.868.band/Home a w niej 'konfiguracja węzłów' w której można wyczytać:
Limit skoków:
ustaw wartość 5,
jeśli jesteś na skraju sieci (daleko od centrum Warszawy) to możesz tę wartość zwiększyć do 7,
jeśli konfigurujesz węzeł bezobsługowy (z którego nie będziesz wysyłać wiadomości) to proponujemy, żeby pozostawić wartość domyślną 3,
nieuzasadnione zwiększanie tej wartości może powodować niepotrzebne użycie pasma radiowego
co wyjaśnia nieco skąd biorą się pomysły na ustawianie 7
A także:
Połączenie z MQTT sluży do przekazywania wiadomości z sieci radiowej do serwerów, które zbierają i wizualizują te informacje (np. map).
A to ci :-)
Chociaż technicznie jest to możliwe, mocno sugerujemy, żeby nie używać MQTT do łączenia oddalonych od siebie sieci radiowych.
... tylko do map. Wszystko jasne :-)
Nieprawidłowa konfiguracja MQTT najczęściej powoduje zalanie sieci radiowej niepotrzebnymi wiadomościami oraz irytację innych użytkowników.
No to może trzeba 'prawidłowo skonfigurować' cokolwiek to znaczy.
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Post autor: StaCh47 »

Przekreslona "chmurka" nie oznacza ze wiadomosc nigdzie nie dotarla!
Te "zalecenia" moge skomentowac krotko: same glupoty i wymyslil je ktos kto nie ma pojecia jak to ma dzialac.
Ktos (kret) postawil BOTa na MQTT i sciaga informacje nadawane przez stacje. BOT Meszek. https://wiki.868.band/siec/BOT.md
Znam dobrze sieci komputerowe bo zajmowalem sie Intranetem przez 10 lat jak administrator sieci w duzej firmie (150 komputerow w 4-ech lokalizacjach).
Siec Internet tez bazuje na DNS i routerach aby wiedziec gdzie przekierowac pakiety.
Jesli chodzi o Meshtastic to oficjalne zalecenia zawarte sa w domyslnej konfiguracji stacji i nie nalezalo tego zmieniac.
Tylko wyjatkowe warunki transmisji sa podstawa do zmiany konfiguracji stacji i sieci.
Odnosnie 3 przeskokow pisalem przeciez, ze uzyskane maksymalne zasiegi to byly polaczenia bezposrednie w dobrych warunkach propagacji na przyklad Warszawa Gdansk, Elblag, Olsztyn, Radom. Zaleznie od polozenia mojej stacji i odleglej stacji (chodzi o wysokosc i bezposrednia widocznosc) typowe bezposrednie lacznosci w miescie to okolo 10km.
Najlepsza antene ma WRW3 (Qoltec 110cm) ale jest na balkonie 1 -szego pietra niestety. WRW2 ma antene pretowa 37cm ale jest na parapecie 10-tego pietra i ma lepsze zasiegi.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

StaCh47 pisze: 21 sierpnia 2025, 19:29 Przekreslona "chmurka" nie oznacza ze wiadomosc nigdzie nie dotarla!
No to podałem dwie sytuacje. W jednej wiadomość dociera do celu, wysyła potwierdzenie ale ono już nie dociera do mnie. Pewnie można jeszcze ustawić stację by nie reagowała na moje wiadomości, ale nie o to chodzi. Znacznie bardziej prawdopodobne jest, że te stacje mają dobre anteny, więc o ile ja je widzę to one mnie nie.
Te "zalecenia" moge skomentowac krotko: same glupoty i wymyslil je ktos kto nie ma pojecia jak to ma dzialac.
Czy ja wiem, to 7 jest w ogólności problemowe, ale na obrzeżach, jak sugeruje opis, ma sens bo 2 przeskoki można zużyć na dostanie się do sieci. 5 ... tyle ustawiam bo 3 nie objęłoby nawet moich własnych węzłów. Tyle że topologia sieci może się zmieniać za czym powinny nadążać urządzenia a nie że użytkownik będzie ciągle coś przestawiał by jako tako działało. Dlatego ja oceniam to oprogramowanie negatywnie bo sobie z tym nie radzi.
Ktos (kret) postawil BOTa na MQTT i sciaga informacje nadawane przez stacje. BOT Meszek. https://wiki.868.band/siec/BOT.md
No ja rozumiem, ale normalnie najpierw się sprawdza połączenia z najbliższymi stacjami a ja też nie po to tam przebywałem by robić jakieś wielkie testy. Może następnym razem albo ktoś inny dojdzie do jakichś wniosków. I ten bot niby tylko MediumFast a ja byłem na LongFast. Może to nie jest prawda z tym MF.
Znam dobrze sieci komputerowe bo zajmowalem sie Intranetem przez 10 lat jak administrator sieci w duzej firmie (150 komputerow w 4-ech lokalizacjach).
Siec Internet tez bazuje na DNS i routerach aby wiedziec gdzie przekierowac pakiety.
Jesli chodzi o Meshtastic to oficjalne zalecenia zawarte sa w domyslnej konfiguracji stacji i nie nalezalo tego zmieniac.
Tylko wyjatkowe warunki transmisji sa podstawa do zmiany konfiguracji stacji i sieci.
No ja myślę, że powinno się pracować na domyślnych, ale ciągle jest pytanie czy domyślne są dobre. Bo abstrahując od tego, że moje 433 są tak bardzo niszowe, że po prostu nie ma innych stacji które by mogły z nimi gadać, to nie wiadomo dzięki czemu stacje 868 na Śląsku działają. No i ... jeśli otoczenie się zmienia to jakoś trzeba za tym podążać bo inaczej nie ma szansy na łączenie się.
Odnosnie 3 przeskokow pisalem przeciez, ze uzyskane maksymalne zasiegi to byly polaczenia bezposrednie w dobrych warunkach propagacji na przyklad Warszawa Gdansk, Elblag, Olsztyn, Radom. Zaleznie od polozenia mojej stacji i odleglej stacji (chodzi o wysokosc i bezposrednia widocznosc) typowe bezposrednie lacznosci w miescie to okolo 10km.
Najlepsza antene ma WRW3 (Qoltec 110cm) ale jest na balkonie 1 -szego pietra niestety. WRW2 ma antene pretowa 37cm ale jest na parapecie 10-tego pietra i ma lepsze zasiegi.
No właśnie, zwykle zasięgi są mniejsze a Ty postulujesz 'tworzenie szkieletu', który jednocześnie będzie używany przez małe stacje co może skutkować, jak na wstępie, widzisz jakieś mocne stacje które Ciebie nie widzą.
Ostatnio zmieniony 31 sierpnia 2025, 20:20 przez ioioio, łącznie zmieniany 1 raz.
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Niestety nie zgadzam sie bowiem ostatnio i kilka razy wczesniej laczylem sie ze stacja ruchoma bia2, ktora ma mala typowa antenke dolaczana do zestawu. Ostatnio to 177,7 km w Bialymstoku przez 2 skoki. Jesli szkielet tworzyly by stacje umieszczone wysoko w odleglosciach powyzej 50km to mozna by miec lacznosc "miedzymiastowa". W terenie pagorkowatym na Slasku stawiano stacje na wysokich drzewach a takze z antenami kierunkowymi o duzym zysku aby uzyskac lacznosc miedzymiastowa. Czyli sie da jak sie chce i pomysli.
Na jakim serwisie widzialem, ze stacje pracujace w okolicach Warszawy na MediumFast nie przekraczaja 60 km zasiegu.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

StaCh47 pisze: 31 sierpnia 2025, 20:15 Niestety nie zgadzam sie bowiem ostatnio i kilka razy wczesniej laczylem sie ze stacja ruchoma bia2, ktora ma mala typowa antenke dolaczana do zestawu. Ostatnio to 177,7 km w Bialymstoku przez 2 skoki. Jesli szkielet tworzyly by stacje umieszczone wysoko w odleglosciach powyzej 50km to mozna by miec lacznosc "miedzymiastowa". W terenie pagorkowatym na Slasku stawiano stacje na wysokich drzewach a takze z antenami kierunkowymi o duzym zysku aby uzyskac lacznosc miedzymiastowa. Czyli sie da jak sie chce i pomysli.
Na jakim serwisie widzialem, ze stacje pracujace w okolicach Warszawy na MediumFast nie przekraczaja 60 km zasiegu.
Z czym się nie zgadzasz? Ja nie mam nic przeciwko stawianiu stacji przekaźnikowych tylko zwracam uwagę na to, że duży zasięg przekaźników nie zwiększa zasięgu stacji mobilnych tylko pokrycie. Wczoraj zrobiłem wypad nad morze: na plaży i większości trasy dojazdowej zero zasięgu do jakiegokolwiek przekaźnika czy stacji mobilnej, zasięg był w miastach przez które przejeżdżałem lub w okolicy których przejeżdżałem. Podział na przekaźniki i stacje jaki sugeruje MeshCore nie jest do niczego potrzebny bo odbiera szansę na wykorzystanie stacji mobilnej w roli przekaźnika. I w ogóle, co ma piernik do wiatraka. To sieć ma ocenić gdzie najlepiej wysłać pakiet a nie że zawsze ma być do dedykowanego przekaźnika.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Kolego doczytaj!
Dedykowanym przekaznikiem jest tryb ROUTER. Polaczenie z przenosna stacja bia2 z mala antenka przez 2 skoki na 177km odbylo sie prawdopodobnie tak, ze stacja polaczyla sie z lokalnym routerem, ten z kolei z innym routerem blizej Warszawy a ten z kolei z moja stacja. Pomysl chwile, ludzie juz to wymyslili i wdrozyli. Czy Twoja komorka laczyla by sie z kimkolwiek gdyby nie BTSy, ktore sa polaczone ze soba w siec? Musi byc struktura aby to dzialalo sprawnie na wieksze odleglosci bo sam piszesz, ze male stacje z malymi antenkami nie sa w stanie uzyskac wiekszego zasiegu.
Mialem takie przyklady, ze stacja WRW2 z Zoliborza (tryb CLIENT) byla lokalnym routerem dla kilku pobliskich stacji a sama miala lacznosc na odleglosc okolo 10km ze stacja w bloku na 11 pietrze na Grochowie i stad do pobliskich stacji o malych zasiegach. Duza liczba HOP powoduje zatykanie sieci poprzez zbedne nadmiarowe polaczenia i rozglaszanie. Bardzo duzo zalezy od wzajemnego polozenia stacji a wlasciiwie ich anten. Jesli moja stacja na balkonie 1-szego pietra polaczyla sie bezposrednio ze stacja ruchoma (8483 samolot lub balon) w obwodzie kaliningradzkim bedaca na wysokosci 1583m w odleglosci 239km to pokazuje jakie sa mozliwosci tego systemu nadawania.
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

StaCh47 pisze: 02 września 2025, 15:59 Kolego doczytaj!
Dedykowanym przekaznikiem jest tryb ROUTER. Polaczenie z przenosna stacja bia2 z mala antenka przez 2 skoki na 177km odbylo sie prawdopodobnie tak, ze stacja polaczyla sie z lokalnym routerem, ten z kolei z innym routerem blizej Warszawy a ten z kolei z moja stacja.
No i ja właśnie tak to rozumiałem, więc czego doczytywanie Ty mi teraz proponujesz.
Pomysl chwile, ludzie juz to wymyslili i wdrozyli. Czy Twoja komorka laczyla by sie z kimkolwiek gdyby nie BTSy, ktore sa polaczone ze soba w siec? Musi byc struktura aby to dzialalo sprawnie na wieksze odleglosci bo sam piszesz, ze male stacje z malymi antenkami nie sa w stanie uzyskac wiekszego zasiegu.
No to korzystaj z komórek z ich BTS jak uważasz, że musi i nie zawracaj sobie gitary sieciami mesh. Albo LoraWAN. Mesh w ogóle nie jest Ci potrzebny.
Mialem takie przyklady, ze stacja WRW2 z Zoliborza (tryb CLIENT) byla lokalnym routerem dla kilku pobliskich stacji a sama miala lacznosc na odleglosc okolo 10km ze stacja w bloku na 11 pietrze na Grochowie i stad do pobliskich stacji o malych zasiegach. Duza liczba HOP powoduje zatykanie sieci poprzez zbedne nadmiarowe polaczenia i rozglaszanie.
No tak, ale to niezbędne ponieważ nie ma pokrycia dedykowanymi przekaźnikami całego obszaru. Już Ci raz pisałem, byś sobie zrobił treceroute'a do jakiegoś hosta z którego korzystasz w internecie i zobaczył jak dużo węzłów jest po drodze. I na tym kładzie się te stacje bazowe BTS. Więc żadnej magii, że wystarczą 3 przeskoki nie będzie bo one zbyt szybko wyczerpują się.
Bardzo duzo zalezy od wzajemnego polozenia stacji a wlasciiwie ich anten. Jesli moja stacja na balkonie 1-szego pietra polaczyla sie bezposrednio ze stacja ruchoma (8483 samolot lub balon) w obwodzie kaliningradzkim bedaca na wysokosci 1583m w odleglosci 239km to pokazuje jakie sa mozliwosci tego systemu nadawania.
No ale co jakieś połączenie punkt-punkt ma do ogólnej łączności. Żeby mieć pokrycie trzeba mieć mnóstwo przekaźników których nie masz więc podniecasz się jakimiś pojedynczymi strzałami, których nie jesteś w stanie powtórzyć.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Pare cytatow z Twoich wypowiedzi:
"Z czym się nie zgadzasz? Ja nie mam nic przeciwko stawianiu stacji przekaźnikowych tylko zwracam uwagę na to, że duży zasięg przekaźników nie zwiększa zasięgu stacji mobilnych tylko pokrycie."
Nic nie zrozumiales i nie wiem czemu, bo skoro stacja o malym zasiegu moze sie polaczyc z routerem o duzym zasiegu, ktory przekaze wiadomosc do nastepnego routera daleko poza zasieg tej malej stacji, a tamten router moze przekazac wiadomosc do kolejnej stacji o malym zasiegu. Tak dziala system lacznosci komorkowej.
Kolejnej sprawy nie zrozumiales:
"No to korzystaj z komórek z ich BTS jak uważasz, że musi i nie zawracaj sobie gitary sieciami mesh. Albo LoraWAN. Mesh w ogóle nie jest Ci potrzebny. "
Nie zrozumiales do czego tak w ogole ta siec ma sluzyc. Jesli wystapia problemy czy to polityczne czy militarne to telefonia komorkowa natychmiast przestanie dzialac i co?.
Kolejny fragment:
"Już Ci raz pisałem, byś sobie zrobił treceroute'a do jakiegoś hosta z którego korzystasz w internecie i zobaczył jak dużo węzłów jest po drodze. I na tym kładzie się te stacje bazowe BTS. Więc żadnej magii, że wystarczą 3 przeskoki nie będzie bo one zbyt szybko wyczerpują się."
Czlowieku nie pouczaj mnie o dzialaniu sieci komputerowych bo zajmuje sie tym byc moze dluzej niz Ty zyjesz.
Kolejny fragment:
" I ten bot niby tylko MediumFast a ja byłem na LongFast. Może to nie jest prawda z tym MF. "
Znowu ignorancja i niedoinformowanie. Ten BOT zbiera informacje przez MQTT a takze przez stacje rozmieszczone na terenie Polski (?) Warszawy na pewno, z ktorych niektore pracuja na przyklad na ShortFast nie tylko na MediumFast wiec moze ktoras pracuje rowniez na LongFast.
Dyskusja z Toba jest bezcelowa i nie wnosi niczego do funkcjonowania sieci Meshtastic wiec pozostan na swoim ze swoja siecia i nie mieszaj ludziom w glowach.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

04.09.2025 22:47 lacznosc ze stacja 8d54 w samolocie lot Wizz Air W4 3202 relacji Sztokholm - Bukareszt na wysokosci przelotowej 11015m nad Baltykiem w odleglosci 449,7km. Polaczenie ze stacja WRW4 z antena chinska 37cm, tryb pracy LongFast. Informacja dla malkontentow: to nie jest lacznosc na 500m jak ktos potrzebuje takiej to WalkieTalkie.
Kaccc
Kontakt:

Post autor: Kaccc »

StaCh47 pisze: 06 września 2025, 08:25 04.09.2025 22:47 lacznosc ze stacja 8d54 w samolocie lot Wizz Air W4 3202 relacji Sztokholm - Bukareszt na wysokosci przelotowej 11015m nad Baltykiem w odleglosci 449,7km. Polaczenie ze stacja WRW4 z antena chinska 37cm, tryb pracy LongFast. Informacja dla malkontentow: to nie jest lacznosc na 500m jak ktos potrzebuje takiej to WalkieTalkie.
Nic szczególnego, w piątek miałem połączenie coś ponad 500km (szczegółów nie podam bo nie mam dostępu do stacji). Antenka samoróbka j-pole i najprostszy heltec WSL V3, bez żadnych filtrów, solarów i innych pierdół za miliony. Takie łączności z samolotami to żadna nowość.
Edit:
Było to w czwartek nie w piątek i co najciekawsze lot W4 3202 😂 łączność z Lublina.
ODPOWIEDZ